Як підвищити жирність молока у ВРХ?
Жирномолочність – є одним з основних критеріїв оцінки якості продукції корів, який характеризує наявністю білків і вітамінів, а також визначає смакові якості та поживність молока. Здатність давати молоко з певною жирністю залежить від породи тварини, передається у спадок і досить стійко. У той же час існує низка факторів, які можуть сприятливо або негативно впливати на вміст жиру, їх обов'язково враховують у молочній галузі.
Загальні відомості
Жирномолочність окремої особи залежить як від спадкових характеристик, а й від віку. Чим молодша корова, тим жирніше її молоко. При старінні організму вміст жиру може зменшуватись на 5-10%. Для вимірювання рівня жирності молока використовується спеціальний прилад бутірометр.
Також жирність молока змінюється під час лактації: найнижчі величини відзначаються з другого до шостого тижня, з поступовим подальшим підвищенням до нормального для корови рівня.
Ранкові удої традиційно менш жирні, ніж денні та вечірні. Показник також залежить від часу між доїннями: чим воно менше, тим вища жирність.
При селекції молочних порід вступають у протиріччя два фактори: величина удою та його жирність. Найчастіше, що вищий перший, то нижче другий показник. Однак існують так звані прогресивні породи, у яких підвищення кількості відбувається паралельно з покращенням якості молока.
Особливості годування
Один з основних факторів підвищення жирномолочності та конкретної особини ВРХ – організація ефективного годування, правильного утримання та догляду.
Дуже різко кількість удоїв та жирність падають при голодуванні та систематичному недокормі тварин. У той самий час, як свідчать дослідження, у часто короткочасне зниження раціону призводить до підвищення вмісту жиру.
На склад та якість молока впливає раціональний вміст у кормі:
- Білків;
- Жиров;
- Вуглеводів;
- Мінеральних солей;
- Вітамінів різних груп.
Певне збільшення білка стимулює утворення більшої кількості жиру, проте при його надлишку з одночасним недоліком вуглеводів (зазвичай навесні) якість молока падає. Зниження також спостерігається при зменшенні частки сіна на користь концентрованих кормів.
У той же час вміст «вихідного» жиру в кормі практично не впливає на покращення молока. Навпаки, його надлишок може призвести до проблем із травленням та супутнім зниженням продуктивності.
Для підвищення жирності молока радять:
- Формувати основний раціон із грубих та соковитих кормів, багатих на цукор, клітковину та крохмаль, - вуглеводів, які відіграють ключову роль при формуванні молочного жиру;
- Вводити в кишечник оцтовокислий натрій (150-300 г на добу), який підвищує вміст оцтової кислоти матеріалу – для формування жирових клітин;
- У стійловий період додавати в їжу цукрові буряки (приблизно 2 кг на 1 л молока) або подібні продукти з великою кількістю «швидких вуглеводів, що підвищує жирність на величину до 0,5%;
- Короткочасне додавання пивних дріжджів (по 3 кг протягом 3 днів) підвищує вміст жиров на 0,2-,03% протягом півтора місяців;
- Підживлення йодованою сіллю для стимулювання діяльності щитовидної залози.
Серед кормів, які знижують жирність молока, називають:
- Хрестоцвіті рослини (суріпка, грицики і т.д.);
- Варена картопля;
- Надмірна кількість концентратів;
- Нестача води;
- Зменшення частки сіна нижче 2,5 кг на добу.
Умови утримання та жирномолочність
На жирність молока впливають всі важливі здорового розвитку тваринного чинники:
- Оптимальний температурний режим;
- Здорова вологість та вентиляція;
- Часта періодичність доїння.
Тривалі щоденні прогулянки в холодну пору та пасовищний вміст влітку дозволяють досягти оптимального та стабільного для конкретної корови рівня жирності молока.
У спеку якість молока падає, у холод зростає. Найкращі показники досягаються за температури вмісту 10-16 градусів.
Останні порції молока завжди жирні. Часті доїння з додатковим «масажним» роздратуванням вимені забезпечують найбільш повне видалення молока з вимені, а отже – його найкращу жирність.
Товари для молочного господарства та гігієни вимені за досутною ціною ви знайдете легко на сайті Хорошун та Ко!