Як правильно підібрати копитний ніж?
Догляд за копитами – обов'язкова операція у тваринництві. Обробка копитного рогу може бути викликана різними причинами: надмірними наростами, неправильною формою копита, появою тріщин, сколів та інших ушкоджень, що заважають правильній постановці кінцівок під час ходьби.
Основний інструмент у роботі – спеціальні копитні ножі, які підбираються з урахуванням виду тварини та особливостей виконуваної операції.
Загальні відомості
Копитні ножі – спеціально розроблений різновид професійного інструменту, який характеризується кількома параметрами:
- міцністю леза та гарною гостротою для обробки найтвердішого копитця;
- зручність рукояті для безпечного захоплення рукою та мінімізації втоми при тривалій експлуатації;
- довговічністю роботи між заточеннями.
Для забезпечення властивостей міцності копитні ножі виконуються із міцної нержавіючої сталі, легованої такими елементами, як хром, ванадій тощо. Професійні вироби мають рукояті з дерева або синтетичних матеріалів, що не ковзають. Одна з поширених форм - «краплеподібна», забезпечує жорстку фіксацію рукою та точну передачу найменших рухів та зусиль.
Види копитних ножів
Копитні ножі можуть відрізнятися як за розміром, так і формою робочої частини. Серед найпоширеніших варіантів конструкції:
- прямі;
- вигнуті;
- гострі;
- із заточенням з одного боку;
- із широким лезом;
- з вузьким лезом;
- для видалення натоптишів – з кільцеподібним лезом.&
Прямі ножі – найпростіший за формою інструмент, який (залежно від розміру) призначений для обробки копитного рогу у великої та дрібної рогатої худоби, коней та інших копитних тварин.
Наявність двох різних ріжучих кромок дозволяє проводити зріз твердих тканин у різних місцях найзручнішим чином.
Копити тварин мають складну конфігурацію. Для проникнення особливо складно доступні зони рекомендується застосовувати спеціальні вигнуті ножі. Орієнтація вигину в ліву або праву сторону дає додаткові можливості для зручності та точності різу, а також, за потреби, - для роботи лівою рукою.
Більшість копитних ножів має характерний загин («гачок») на наконечнику, який дозволяє вирізати або вичищати дрібні (округлі) дефекти. Для обробки однієї з поширених аномалій у розвитку копитного рогу – натоптишів, розроблений спеціальний ніж – з петлеподібним лезом та округлою рукояттю. Інструмент охоплює зону натоптишу та видаляє її один точним рухом.
Незалежно від конфігурації копитного ножа слід пам'ятати, що він служить лише для чорнової корекції форми копит. У парі з ним обов'язково використовуються щипці для видалення зайвих бічних стінок, а також розпили диски або інший абразив для фінішної обробки копита.
Оскільки обробка копита – відповідальна процедура, що повторює кілька разів на рік і визначає здоровий розвиток кістково-м'язового апарату, економити на копитному ножі не рекомендується: краще вибирати вироби від відомих виробників та захистити себе від кустарних екземплярів.
Все необхідне для догляду за копитами шукайте наш сайт!