Як вибрати обробний ніж?
Обробні ножі – особлива група професійного та побутового інструменту, спеціально розроблена для роботи зі шматками м'яса різної величини. Даний вид ножів має кілька різновидів із певними особливостями, які обов'язково враховуються при купівлі виробу під конкретні цілі.
Інтернет-магазин Хорошун та Ко пропонує великий вибір професійні обробні ножі за вигідною ціною!
Види обробних ножів
Під загальним поняттям обробний ніж ховається ціла група інструментів, кожен з яких має свою сферу застосування:
- Ніж-сокирка – для роботи з твердим (наприклад, замороженим м'ясом) м'ясом, а також для рубки;
- Сікач - невеликий різновид сокири, яка застосовується для роботи з кістками невеликих тварин та свійської птиці;
- Універсальний ніж – з широким міцним полотном із довжиною до 30 см – застосовується на нарізки на потрібні шматки різних продуктів, у тому числі м'ясного філе;
- Для відділення м'якоті від кісток – з широким біля основи тонким і гнучким лезом, що помітно звужується, що дозволяє проникати в будь-які складно доступні місця;
- Обвалочний ніж – вузький і не дуже довгий інструмент із вигнутим біля основи лезом здатний добре відокремлювати м'якоть від кісток та хрящів;
- Філейний ніж із тонким та гнучким лезом призначений для швидкого нарізування м'яса на потрібні частини;
- Ніж для нарізки – лезо має невеликі заглиблення, які дозволяють прилипати продуктам при нарізці на потрібні розміри.
Деякі ножі призначені виключно для роботи з м'ясом, деякі функціональні. При цьому слід пам'ятати, що як у промислових, так і в домашніх умовах ножі для м'яса з метою забезпечення санітарної гігієни для роботи з іншими продуктами використовувати категорично заборонено.
Матеріал обробного ножа
Обробні ножі вважаються професійним інструментом, які у промислових умовах щодня використовуються протягом тривалого часу (у побуті, природно, рідше). Виходячи з цього, до виробів пред'являються високі вимоги щодо міцності, безпеки та якості різу (заточення).
Безпека професіонала забезпечується обов'язковою наявністю обмежувача та спеціальних виїмок під пальці, що забезпечують надійне захоплення. Щоб уникнути зісковзування, ручки часто роблять рифленими і, обов'язково, з нековзного матеріалу: деревини або полімерів. Дерев'яні ручки вважаються класикою жанру, проте серед її недоліків – втрата міцності та форми при тривалій експлуатації у вологому середовищі.
Якість сталі – визначальний фактор для забезпечення потрібної гостроти заточування та збереження ріжучої кромки при тривалій експлуатації. Залежно від призначення ножа його виготовлення застосовують:
- Низьковуглецеву або леговану сталь, у тому числі популярні дамаську та булатну – з візерунком на поверхні;
- Керамічні сплави, міцність яких дуже висока – для обробних ножів застосовується обмежено;
- Сталь із спеціальним покриттям із нітриду титану;
- Інші металеві метали.
Сучасні леза ножів інертні до агресивної дії вологи та різних видів побутової хімії. Багато виробів (у тому числі ручки) виконуються з жароміцних матеріалів, яким не зашкодять навіть дуже високі температури: ножем можна не тільки різати гаряче м'ясо, а й «забути його в духовці без втрати властивостей.
Правила догляду
Головне правило догляду за обробними ножами пов'язане з санітарною безпекою людини: після кожного застосування інструмент обов'язково ретельно очищається від залишків м'яса, миється із застосуванням хімії, ополіскується і сушиться. Для зберігання можна використовувати навісні конструкції різних видів, дерев'яні блоки з пазами або спеціальні, добре вентильовані, ящики та стелажі.