Обробка копит: основні правила
Обробка копит у коней та великої рогатої худоби – обов'язкова операція з догляду за тваринами. Від своєчасності та правильності її проведення залежить здоровий розвиток та робота опорно-рухового апарату, а також ризик травмування через неправильну постановку кінцівок.
Загальні відомості
Ту частину кінцівки тварини, яку в народі звикли називати «копито» професіонали називають «копитце». Неправильно вважати, що копито – це просто свого роду тверда «підошва» тварини Копитце – складний орган, що амортизує, який складається з декількох шарів:
- Роговий кістки;
- Сухожиль;
- Кровоносних судин;
- Внутрішніх кісток та м'язів.
Те, що обивателі вважають копитом, - лише зовнішній омертвілий епідерміс, який утворює свого роду захисну капсулу для інших частин. Ріг росте все життя тварини, що запобігає її стиранню та пошкодженню більш м'яких зон.
Навіщо обробляти копита?
Колись усі тварини були дикими. Природа в ході природного відбору «збалансувала» зростання копитного рогу таким чином, щоб він приблизно відповідав стирання при вільному випасі. Сучасні сільськогосподарські тварини часто обмежені у пересуванні, що призводить до нарощування надлишкових шарів копитного рогу. На допомогу приходять люди, виконуючи обрізку та корекцію форми копит у стійлових порід не менше трьох разів на рік.
При пасовищному змісті періодичність обчислюється за рівнем освіти наростів та в середньому становить 2 рази на рік: восени та навесні. Періодичні огляди також дозволяють виявити пошкодження (про каміння тощо), сколи, тріщини та неправильне формоутворення, після чого обробка проводиться негайно.
Інструмент для обрізання копит
Діагностика стану копит включає кілька етапів:
- Візуальний огляд цілісності копитного рогу;
- Аналітика наявності неправильних скосів підошви;
- Оцінка правильності постачання ніг та всіх пальців щодо опори.
Для коригування форми використовується спеціальний інструмент:
- Копитні ножі;
- Спеціальні щипці;
- Рашпілі або фрези;
- Лікала.
Копитні ножі бувають різних форм та величин. Наявність їх в асортименті дозволяє швидко та ефективно обробити навіть найважчі місця.
Порядок виконання робіт
Стан копитного рогу залежить від умов утримання тварини. При недостатній вологості або випасах на твердому грунті, копитний ріг сильно грубіє і складно піддається обробці.& У таких випадках тварину попередньо на добу переводять на підстилку з м'якої та вологої тирси, яка швидко розм'якшує копито.& &
Оскільки обробка копит є неприємною для тварин процедурою, коней та ВРХ необхідно надійно зафіксувати. Для заспокоєння можна запровадити рометар чи інші нейролептичні препарати.
Наступні етапи:
- Очищення копитним ножем старого (сірого) шару на глибину приблизно 5 мм до появи еластичного шару;
- Вирівнювання стінок щипцями;
- Остаточне шліфування.
Після обробки копит обов'язково проводиться оцінка правильності постановки кінцівок.&
Все необхідне для догляду за копитами ви можете купити інтернет-магазині Хорошун та Ко!