Ми працюємо! Наявні знижки від 2% до 20 % на опт
UA RU
UA RU

Правильна обробка копит у ВРХ

Копито у корови (наукова назва – копитці) – складний орган, що амортизує, утворений роговим шаром і підлягають сухожиллям, кровоносними судинами, кістками і м'язами.&

Зовнішній шар, ріг – відмерлий захисний епідерміс, утворює захисну капсулу для внутрішніх частин копитця. Ріг постійно зростає та призначений для заміщення пошкоджених ділянок.

копіто корові

При вільному випасі: швидкість зносу та зростання приблизно однакові. При вмісті корів у стійлах стирання рогу стає мінімальним, яке нарости призводять до деформацій копита, наростам та інших патологіям, які викликають дискомфорт у тварин, неправильний розвиток опорного апарату і ризик травматизму при ходьбі.&

Для запобігання неправильному розвитку копит у стійлових корів регулярно (не менше 3 разів на рік) проводять обрізання копит. При пасовищному або боксовому розвитку коригуючу процедуру можна скоротити до двох разів: навесні та восени. Позапланове чищення проводиться при видимих пошкодженнях або неправильній формі. & & &

Підготовка до обрізання копит

Кожна процедура обрізання копит починається з огляду тварини: оцінки постановки ніг і пальця (положення щодо опори). Будь-яке викривлення кінцівок має враховуватися під час обрізання для того, щоб забезпечити найбільш комфортне пересування.&

Серед необхідного ветеринарний інструментарій для обрізання копит ВРХ:

Чим м'якший ріг, тим, природно, він легше піддається обробці. При випасі ВРХ на сухих пасовищах (або вмісті в корівниках з низькою вологістю) копитний ріг сильно твердне. В даному випадку проводиться підготовка до корекції форми: корову переводять на підстилку з м'якої та вологої тирси – вмісту протягом доби достатньо для «розм'якшення» рогу.

Етапи обрізання копитець

Щоб уникнути травмування людини та неправильного обрізання корови перед процедурою, обов'язково фіксуються у стоячому положенні: у спеціальному верстаті, носовими щипцями або за роги.& Особливо буйною твариною рекомендується ввести рометар чи інші нейролептичні медикаменти.

Технологія чищення копит складається з:

  • фіксації кінцівки у зручному положенні;
  • акуратне розчищення старого сірого шару (близько 5 мм) до появи еластичної тканини за допомогою копитного ножа;
  • вирівнювання копитної стінки щипцями;
  • остаточного шліфування напилком.

Після закінчення процедури корову ставлять на рівну поверхню та візуально оцінюють положення копит та кінцівок.&

Все необхідне догляду за копитами ви знайдете на сайті компанії Хорошун та Ко!