Правильна обробка копит у ВРХ
Копито у корови (наукова назва – копитці) – складний орган, що амортизує, утворений роговим шаром і підлягають сухожиллям, кровоносними судинами, кістками і м'язами.&
Зовнішній шар, ріг – відмерлий захисний епідерміс, утворює захисну капсулу для внутрішніх частин копитця. Ріг постійно зростає та призначений для заміщення пошкоджених ділянок.
При вільному випасі: швидкість зносу та зростання приблизно однакові. При вмісті корів у стійлах стирання рогу стає мінімальним, яке нарости призводять до деформацій копита, наростам та інших патологіям, які викликають дискомфорт у тварин, неправильний розвиток опорного апарату і ризик травматизму при ходьбі.&
Для запобігання неправильному розвитку копит у стійлових корів регулярно (не менше 3 разів на рік) проводять обрізання копит. При пасовищному або боксовому розвитку коригуючу процедуру можна скоротити до двох разів: навесні та восени. Позапланове чищення проводиться при видимих пошкодженнях або неправильній формі. & & &
Підготовка до обрізання копит
Кожна процедура обрізання копит починається з огляду тварини: оцінки постановки ніг і пальця (положення щодо опори). Будь-яке викривлення кінцівок має враховуватися під час обрізання для того, щоб забезпечити найбільш комфортне пересування.&
Серед необхідного ветеринарний інструментарій для обрізання копит ВРХ:
- копитні ножі різної форми;
- спеціальні щипці;
- рашпіль (або фреза).
Чим м'якший ріг, тим, природно, він легше піддається обробці. При випасі ВРХ на сухих пасовищах (або вмісті в корівниках з низькою вологістю) копитний ріг сильно твердне. В даному випадку проводиться підготовка до корекції форми: корову переводять на підстилку з м'якої та вологої тирси – вмісту протягом доби достатньо для «розм'якшення» рогу.
Етапи обрізання копитець
Щоб уникнути травмування людини та неправильного обрізання корови перед процедурою, обов'язково фіксуються у стоячому положенні: у спеціальному верстаті, носовими щипцями або за роги.& Особливо буйною твариною рекомендується ввести рометар чи інші нейролептичні медикаменти.
Технологія чищення копит складається з:
- фіксації кінцівки у зручному положенні;
- акуратне розчищення старого сірого шару (близько 5 мм) до появи еластичної тканини за допомогою копитного ножа;
- вирівнювання копитної стінки щипцями;
- остаточного шліфування напилком.
Після закінчення процедури корову ставлять на рівну поверхню та візуально оцінюють положення копит та кінцівок.&
Все необхідне догляду за копитами ви знайдете на сайті компанії Хорошун та Ко!