Породи великої рогатої худоби: особливості класифікації
З двохсот п'ятдесяти порід, що налічуються, у світовому переліку виділяють три основні групи рогатої худоби, які потім розгалужуються на численні види корів для отримання м'ясної або молочної продукції. До цих видів належить господарський тип, географічний і краніологічний.
Господарські породи рогатої худоби високо продуктивні та спрямовані на найбільш вигідну виручку від продажу молока та м'яса. З урахуванням географічного фактора – району поширення – та біологічного – будова черепа, особливість кісткової структури – породи рогатих тварин поділяються на молочні та м'ясні зі своїми характерними рисами для кожного виду.
Популярні молочні рогаті тварини
Бура латвійська – синкретична порода латвійських корів із датськими. Виведений спеціально для одержання молока. Добре приживається в індоєвропейських регіонах, країнах Балтії, Україні, Білорусі. Зовнішня відмінність цього виду: широкі груди, поперек і тулуб утворюють пряму лінію, подовжений криж, забарвлення коричневе, ближче до червоного.
Голландська порода – одна з найпопулярніших представниць рогатої худоби. Особливостями тварини є характерне чорно-біле забарвлення, глибока будова грудної клітки. Тварини зазвичай високі, важкі. Поширені у багатьох регіонах, але популяризуються переважно на території України.
Холмогорська – не менш популярна молочний вид корів, виведений у Росії – Холмогорський регіон. Холмогорська корова велика та міцна. Тулуб зовні здається більше, ніж кінцівки, пропорційно він довший за інші частини тіла. Грудна клітка у корів округла, вимені не об'ємне, на загальному тлі гармонійно вписується у загальний зовнішній вигляд.
М'ясні породи рогатих тварин
Абердін-ангуська порода корів вважається однією з найпродуктивніших. М'ясну масу вибирає швидко. Бики досягають максимальної ваги за 15-20 місяців. Виростають рано та активно починають набирати вагу вже з молодого віку. Зовні відрізняються темно-коричневим забарвленням, низьким зростом. М'ясо цього виду з жировими прошарками, але з мінімальним відсотком кісток.
Шаролезька порода родом із Франції. Цікава особливість цієї породи у забарвленні – зазвичай Шаролезькі корови повністю білого або молочного відтінку, мають коротке волосся, на вигляд об'ємні, огрядні. До кінця свого життя тварини цієї породи тривало накопичують жировий прошарок, проте саме м'ясо містить мінімум жиру.
Знам'янська м'ясна корова – одна з мініатюрних м'ясних видів. Культивується в українських степах. М'ясний вид цієї рогатої худоби невеликий за розмірами, а також не надто важкий, проте вміє відмінно пристосовуватися до зовнішніх умов. Тіло м'язисте і довге наскільки це можливо для тіла цієї корови. Вим'я у корів об'ємне, забарвлення буре або чорно-біле плямисте. Середня вага тварини близько 700 кілограмів.
Незалежно від породи велика рогата худоба потребує догляду! Все для догляду, розведення та лікування ВРХ готова запропонувати компанія& Хорошун та Ко!