UA RU
UA RU

Догляд за ножами

кухонный нож

Як і будь-який інструмент, кухонний ніж потребує правильного догляду!

Правила нескладні і здійсненні, при їх дотриманні ніж прослужить довго і вірно.

Як зберігати кухонні ножі?

Не зберігайте ножі в ящику, упереміж з іншими предметами або іншими ножами. Ножі від цього тупляться, кромка леза втрачає свою гостроту, ну і звичайно втрачають свій зовнішній вигляд через подряпини на поверхні леза і ручки.
Магнітні тримачі для ножів - ідеальний варіант для зберігання ножів, до того ж вони не займають місце на робочій поверхні і все ножі знаходяться в полі зору.

Намагайтеся мити ніж відразу після використання!

Ножі зроблені з нержавіючих сталей, іржа їм не загрожує - але гігієну на кухні або в переробному цеху ніхто не відміняв.
Не забувайте витирати ножі, після того як помиєте - блискучі без патьоків леза ножів виглядають набагато привабливіше, до того ж солі жорсткої води, яка характерна для більшості районів України, залишаючись на кромці леза, туплять його.
При можливості використовуйте спеціальні стерилізатори для ножів.

Як точити ножі?

Щоб ніж добре різав, він повинен бути гострий, чи не так? Ось і поговоримо про заточування. Але спочатку - про те, як чинити, щоб точити ножі рідше.

  1. Не зберігайте ножі в одному ящику з іншими столовими приборами. Користуйтеся настільними підставками і настінними магнітними планками.
  2. Використовуйте кухонний ніж за призначенням. Не ріжте ним заморожені продукти, та не рубайте кістки.
  3. Не ріжте продукти на акрилових або скляних дошках, на кам'яних столешницях, металевому або скляному посуді. Якщо хочете довше зберегти заточку вашого кухонного ножа, використовуйте дошки з м'яких порід дерева, бамбука або м'якого пластику. Зрушуйте нарізані продукти не ріжучої крайкою, а обухом ножа.
  4. Намагайтеся уникати дотику ріжучої кромки ножа з кістками. Щоб відрізати у риб плавець, використовуйте ножиці.
  5. Мийте ножі відразу після використання. Речовини, що містяться в продуктах, часом можуть не кращим чином позначитися на заточуванні, а також зовнішньому вигляді ножа, якщо для його виробництва використовувалася сталь з низьким вмістом вуглецю.

Виправлення кухонних ножів

В процесі роботи на ріжучій кромці ножа утворюються мікроскопічні дефекти, що погіршують гостроту. На місці дрібного дефекту, якщо не виправити його в зародку, швидко утворюється великий. Правлять ріжучу кромку мусатом.
Виправлення кухонного ножа полягає в «вигладжуванні» обох сторін ріжучої кромки або мікросерейтора - піилкообразна мікроскопічна кромка леза, по всій довжині.

Як це робиться:

  1. Встановіть мусат вертикально кінцем вниз на вологе кухонний рушник, щоб уникнути зісковзування.
  2. Розмістіть лезо у верхнього кінця мусата під кутом приблизно 20º між лезом і мусатом.
  3. Проведіть лезом вниз по мусату, описуючи невелику дугу. Переконайтеся, що лезо повністю оброблено від кінчика до шийки.
  4. Повторіть процес з іншого боку мусата, щоб заточити лезо з обох сторін.
  5. Повторіть кроки 3 і 4 поперемінно кілька разів.

Правте ніж у міру погіршення різу, тоді серйозна заточка буде потрібна рідше. Але приходить момент, коли правка ножа вже не допомагає і пора взятися за заточку.

Заточення кухонних ножів

На жаль, людей, які вважають, що це просто, багато. Після втручання таких «фахівців» ножеві пряма дорога в професійний ремонт або в утиль.
У сучасних якісних ножів прорахована кожна складова. У тому числі і кут, під який заточений ніж. Змінювати цей кут не рекомендується. Уникайте «умільців» з електричним наждаком і грубими точильимиі каменями.
Ідеальний варіант - заточка на спеціальних точильних водних каменях!

Водні точильні камені

Точильні камені мають різну ступінь зернистості:

  • грубі - зернистість до 1000 одиниць - використовуються для відновлення правильного кута заточування і форми ріжучої кромки;
  • середні - зернистість 1000-3000 одиниць - використовуються для заточування як такої;
  • тонкі - вище 3000 одиниць - використовуються для чистової правки ножа.

Перед використанням точильного каменю його необхідно повністю занурити у воду на 10-15 хвилин. Під час заточування точильний камінь повинен бути трохи вологим.
При заточуванні кухонних ножів з одностороннім заточуванням, спочатку необхідно заточувати виступаючий спуск, до появи рівномірної задирки, а тільки потім з невеликим натиском кілька разів провести по каменю увігнутою стороною. При заточуванні ножів з «двостороннє-симетричною» заточкою, спочатку заточувати одну сторону, до появи задирки, потім пристуіить до заточення іншого боку ножа. При необхідності повторіть операції на більш дрібнозернистому камені. Заточуйте ніж так довго, як це потрібно для досягнення гостроти ножа.
При роботі стежте за тим, щоб зберігався первісний кут заточки в 15-17 градусів, заданий при виробництві.

Дотримуйтеся всім вище згаданим рекомендаціям і Ваші ножі будуть як нові довгий час!