UA RU
UA RU

Домашні тварини з плоскою мордою: краса та проблеми

Попит на бульдогів та інших плоскомордих домашніх тварин досяг рекордного рівня. За даними Американського кінологічного клубу, з 2006 по 2016 рік кількість зареєстрованих бульдогів і французьких бульдогів у США зросла на 60% і 476% відповідно. У 2023 році французький бульдог очолив список найпопулярніших порід AKC. Україна не є винятком, популярність породи спонукала прихильників до встановлення повноцінної скульптури в столиці цьому Другу.

Але зі збільшенням попиту на цих домашніх тварин зростають і серйозні респіраторні захворювання, які часто вражають їх, каже доктор Гайді Філліпс, професор клінічної ветеринарної медицини Університету Іллінойсу Урбана-Шампейн та експерт з лікування брахіцефалії собак і котів.

Вона стверджує, що необхідно вирішувати безліч фізичних проблем, з якими стикаються багато брахіцефальних тварин — поки що шляхом хірургічного втручання.

Навчання ветеринарів і заводчиків оцінювати придатність собак і котів перед розведенням, щоб уникнути народження потомства з найруйнівнішими фізичними характеристиками має вплинути на  зменшення кількості попиту на тварин з подібними вадами.

Найбільш неприємні риси у французьких бульдогів, які становлять близько 95% хірургічних пацієнтів, включають дуже звужені ніздрі, надлишок тканини в ніздрях і носових проходах, великі язики з надмірною жирністю, вузькі трахеї та сильне потовщення та подовження м’якої тканини. піднебіння, і все це в поєднанні глибоко погіршує дихання, спричиняючи хропіння, фізичні навантаження та непереносимість тепла, млявість, регургітацію, втрату ваги та навіть пухлини.

Подібні проблеми з диханням виникають і у плоскомордих котів, таких як перські, гімалайські та екзотичні короткошерсті коти.

Найбільш уражені тварини постійно намагаються отримати повітря через звужені та закупорені дихальні шляхи, але багато власників вважають, що це нормально для породи, і не звертаються за лікуванням.

Щоб зрозуміти наскільки складно тварині, закрийте рота, затуліть ніздрі та спробуйте вдихнути повітря, що ви відчуєту? Підвищений негативний тиск, саме таке відчуття виникає у тварин постійно.

Це призводить до того, що оболонка тканини гортані, яка називається гортанними шлуночками, вивертається навиворіт, коли тварини наполегливо працюють, щоб набрати повітря в легені. Ці виступи додатково перешкоджають потоку повітря. Як результат – нестача кисню.

У багатьох плоскомордих собак розвиваються ракові пухлини в датчиках кисню та тиску на шиї та в основі серця. Підвищення тиску через утруднене дихання також може спричинити проблеми з шлунково-кишковим трактом, такі як грижі стравохідного отвору діафрагми та рефлюксні захворювання.

Виникає легенева гіпертензія, хропіння під час сну.

Хірургічні втручання можуть усунути деякі перешкоди. Філліпс є одним із трьох ветеринарів у світі, які виконують турбінектомію за допомогою лазера, ендоскопічну процедуру, яка використовує лазер для відкриття шляхів для повітря в закритих носових проходах бульдогів та інших собак з плоским обличчям.

Інші нові процедури, які виконує Філіпс, збільшують розмір ніздрів або зменшують довжину та товщину м’якого піднебіння. Кожне з цих втручань може значно покращити здатність собаки дихати, але їх поєднання приносить найбільше полегшення від найважчих симптомів і покращує якість життя кожної собаки та загальний стан здоров’я.

Ветеринарні хірурги використовують в своєму арсеналі безліч хірургічного інструменту для проведення подібних операцій. Асортимент інструменту можна переглянути на нашій сторінці. . Тут ви знайдете ножиці, пінцети, голкотримачі, величезний асортимент голки хірургічної. Не завадять рукавички оглядові чи стетоскоп.

Але поки що більшість заводчиків і власників не знають про проблему або не мають навичок, необхідних для перевірки домашніх тварин на функціональне респіраторне. Власники не збираються купувати собаку з проблемами здоров’я, але породи собак та котів з короткими мордочками схильні до проблем з легенями. Тому заздалегідь задумуйтесь під час вибору породи для себе.

Тварини – наші друзі, ми зобов’язані дбати про них, адже вони залежать від нас.  Зменшуючи попит на подібні породи, ми зменшимо проблеми з здоров’ям наших улюбленців.

Додаткова інформація: Хайді Філліпс, Оновлення в хірургії верхніх дихальних шляхів, Ветеринарні клініки Північної Америки: практика дрібних тварин (2022). DOI: 10.1016/j.cvsm.2021.12.002