UA RU
UA RU

Как дать таблетку кошке?

Часто в лікувальних або профілактичних цілях домашнім котам прописують пероральний прийом медикаментів. Тут і починається справжнє випробування для господаря: як «переконати» вихованця проковтнути лікувальний засіб, особливо тоді, коли його не можна дати разом з їжею (замаскувати в ній)?

кішці дають таблетку

Загальні відомості

Змусити кішку проковтнути що-небудь попри її бажання — справа невдячна. Особливо, якщо мова йде про речовини, які мають не дуже приємний запах і смак. Спроби «силового примусу» закінчуються укусами і подряпинами у одного суперника і серйозним стресом у іншого. До того ж, хитрі бестії навіть після того, як їм запхнути таблетку в рот, можуть вміло симулювати проковтування, а потім довго і терпляче чекати, поки можна буде виплюнути «гидоту».
Як вийти з ситуації? В першу чергу визначитися з характером медикаментозних препаратів — уточнити у ветеринара або в інструкції можливості:

  • змішування з їжею;
  • розчинення;
  • подрібнення.

Залежно від відповіді конкретизується завдання: дати таблетку або капсулу, рідкі препарати або порошок.

таблетки і капсули для кішок

Як змусити кота проковтнути таблетку або капсулу

Навіть смирну кішку на початку будь-якої процедури, яка виконується однією людиною (а краще двома) рекомендується знерухомити — загорнути в ковдру або іншу щільну тканину. Потім залишається завести вказівний і великий палець між щелепами відразу за іклами і змусити тварину відкрити рот і другою рукою покласти таблетку на корінець язику. Після примусового закриття рота і його утримування в такому положенні потрібно погладити кота по горлу, щоб стимулювати ковтальний рефлекс.

Відмінністю желатинових капсул є те, що вони прилипають до язику. Людина в такому випадку зазвичай робить кілька ковтків води, тварину змусити зробити це не вийде. Тому попередньо медикамент змащують олією, після чого вводять всередину, як і «класичну» таблетку.

кішці дають таблетку

Особливості введення порошків і рідких ліків

Дрібнодисперсні медикаменти небезпечні тим, що можуть потрапити в дихальні шляхи або налипнути на гортані. Щоб полегшити завдання порошок висипається на фольгу або непромокний папір і поступово розводиться невеликою кількістю води до кашоподібної консистенції. Вона збирається на ложку, яка вводиться в рот і перевертається біля кореня язика.

Якщо є можливість, рідину також краще розбавити їжею до кашоподібного стану. Якщо немає, потрібно використовувати шприц без голки. Його досить ввести в ротову порожнину (не обов'язково змушувати повністю розкривати пащу). Голова фіксується так, щоб кішка не вдавилася, а поршень рухається повільно, щоб тварина встигала глитати. Якщо все ж волога потрапила в дихальні шляхи, краще звільнити кота і дати йому прочхатися.

кішці вводять ліки через шприц

Інноваційний підхід

Сьогодні ветеринари пропонують цікаве пристосування, інтрод'юсер, який конструктивно нагадує шприц, але призначений для подачі твердих медикаментів в пащу тварин. Пігулка або капсула захоплюються спеціальним тримачем, який в потрібний час розкривається при натисненні на поршень.