UA RU
UA RU

Кевлар та кольчуга

Нові технології, великий вибір захисного одягу, нові терміни - все це може ввести в замішання при виборі захисного одягу, зокрема, рукавичок. Адже в багатьох галузях промисловості, та не тільки промисловості, в домашніх умовах, працюючи, наприклад, на столярному верстаті ми піддаємо небезпеці травмування своїх рук. А на підприємствах наявність захисного одягу вимагають правила техніки безпеки.
На сьогоднішній день існує багато видів захисних рукавичок від механічних впливів від трикотажних до шкіряних і сталевих з наданням їм властивостей захисту від електрики, вогню і навіть зубів і пазурів тварин.

Ми поговоримо про кевларові і кольчужні рукавички.

Для виробництва рукавичок використовують поліамідні волокна у вигляді штапельного волокна для текстильних технологій і волокно для нетканих текстильних матеріалів. Він використовується в бойовому одязі пожежників і захисному спецодязі військовослужбовців. Kevlar® (DuPont), Twaron® (Akzo / Acordis), або з нового покоління Nomex® (DuPont), Teijinconex® (Teijin), Newstar® (Yantai Taiho) - це все торгові марки виробників арамида - синтетичного поліаміду.
Останнім часом з кевлара виробляють захисні рукавички для захисту рук майстрів СТО, м'ясників-обвальщиков, працівників на деревообробці та інше.
А кольчуга - це плетене сталеве полотно. Надміцний метал використовують для виробництва різного одягу. Зокрема, в Німеччині поліцейськими підрозділами використовується щось дуже схоже на кольчуги, ще з 80-х років.
Використовуються вони спецпідрозділами при штурмі будівель і придушенні масових заворушень. З'явилися свого пологи "лицарі в обладунках".
Головне питання в тому, чому при всьому різноманітті сучасних засобів захисту від різноманітного озброєння, поліція вирішила повернутися до атрибутів минулого?
З одного боку, поліцейським покладається бронежилет. Зазвичай використовуються кевларові жилети, що захищають від малопотужного вогнепальної зброї. При цьому кевлар прекрасно проколюється гострими предметами.
Та й взагалі в жилетів є істотний недолік - мала площа захисту.
Кольчуга ж не обмежує рухів, може мати будь-яку форму, включаючи захист рук, голови та ніг. Її дуже складно проколоти. Так, від кулі вона не захистить, але цього від неї і не потрібно - бронежилети нікуди не подінуться.
Отже, вибір залишається за вами, що купувати для захисту своїх рук - кевларові або кольчужні рукавички.

Але правила техніки безпеки ніхто не відміняв, навіть якщо ви творите дерев'яні шедеври за допомогою лобзика, і ваше здоров'я у ваших руках.