UA RU
UA RU

Ускладнені пологи у собак

Коли ваша собака вагітна і ви з нетерпінням чекаєте появи малесеньких пухнастиків, ви можете обрати домашні пологи і не везти її до ветеринарного лікаря. В більшості випадків тварини народжують самостійно, від власника вимагається тільки спостерігати та приймати маленьких сліпих цуценят. Але нерідко бувають випадки, коли без ветеринарного фахівця не обійтись. Спеціалізований інструмент не призначений для використання в домашніх умовах. І коли виявляються перші ознаки складних полог у тварини – обов’язково звертайтесь до  професіонального лікаря, щоб врятувати життя як суки так і цуценят.

Серед ссавців собаки мають найдовший репродуктивний орган. Це створює проблеми,             і найчастіше, коли у вас собаки маленької породи, і немає фізичної можливості дотягнутись для допомоги, щоб захватити голову цуценяти. Саме для таких випадків і вигадали акушерські щипці для допомоги в пологах собак, для захвату плоду при ускладненнях.

Пологи проходять в декілька етапів.

1 етап: підготовка до пологів

Родові шляхи собаки розслабляються та розширяються, а її цуценята повертаються у правильне положення. Підготовчий етап до народження зазвичай триває 6-12 годин, але може тривати до 36 годин (особливо для мами, що народжується вперше, або для нервової собаки). На цьому етапі тільки спостерігайте за твариною, вона:

  • Стає неспокійною
  • Ховається
  • Задихається
  • Їсть менше
  • Схильна до «гніздування» – копання, крокування та кружляння навколо своєї коробки для народження, яку заздалегідь ви підготували
  • Спостерігаються виділення невеликої кількості червоного/коричневого слизу з вульви та дуже слабкі скорочення (але без напруження)

Етап 2: Пологи

Про готовність до початку полог свідчать сильні скорочення (потуги), собака відчує потребу напружуватись. Перше цуценя часто народжується найдовше; якщо потуги слабкі, це може зайняти від двох до чотирьох годин, але якщо потуги сильні, вони мають настати протягом 20-30 хвилин.

  • Між кожним цуценям буде часовий проміжок, який може становити від п’яти хвилин до 1,5 години. Поки вашій собаці комфортно і вона не напружується, такий розрив між цуценятами є нормальним.
  • Якщо ваша собака напружується і має сильні скорочення протягом 20-30 хвилин без прогресування або народження цуценя, негайно зверніться до свого ветеринара.

Більшість цуценят народжуються головою вперед, але деякі – хвостом.

Цуценята народжуються в тонкому мішечку, який мати злизує, щоб вони могли дихати.

Після кожного цуценя у вашої собаки повинен залишитися послід (плацента), який вони часто їдять. Плацента — це структура, яка забезпечує цуценя киснем і поживними речовинами під час його розвитку в утробі матері. Плацента має з’явитися приблизно через 15 хвилин після кожного цуценяти, однак буває одночасний вихід плаченти після декількох цуценят. Якщо пслід великий, не  дозволяйте собаці його їсти, це може призвести до блювоти та діареї .

Між кожним цуценям ваша собака повинна розташуватися комфортно, розташуватися та вилизувати своїх новонароджених цуценят, доки у неї не відновляться потуги.

З вульви вашої собаки під час народження буде виділятися прозора або кров’яниста рідина, це нормально. Не є нормою велика кількість крові, негайно звертайтесь до лікаря.

3 етап: Післяпологовий

У середньому пологи всього посліду займають 3-12 годин від початку сутичок/напружень. Точний час варіюється, але більшість собак народжують увесь послід протягом 6 годин.

Процес ніколи не повинен тривати довше, ніж 24 години – більше, і ризик проблеми стає дуже високим.

Коли ваша собака народить усіх цуценят, вона, ймовірно, буде дуже голодною та втомленою. Їй потрібно буде їсти, відпочивати зі своїми цуценятами, спілкуватися з ними та годувати їх – переконайтеся, що вони знаходяться в тихому комфортному місці, де їх ніхто не турбуватиме.

Якщо ваша собака не відчуває себе комфортно та не розслаблена після народження, існує ризик, що вона може відмовитися від своїх цуценят і відмовитися їх годувати.

Великі цуценята, цуценята з деформацією та цуценята, народжені задом наперед, іноді можуть застрягти всередині тазу або назовні. Якщо всередині вашої собаки застрягло цуценя, негайно зателефонуйте своєму ветеринаруНе торкайтеся і не намагайтеся витягнути цуценя без спеціальної поради та вказівок ветеринара . Це саме той випадок, коли потрібна допомога ветеринара в стаціонарі.

Адже працювати з спеціальним інструментом може тільки фахівець.

Таз собаки найчастіше має U-подібну форму, і дістатися до плода у маленьких собак іноді нереально. Використовуючи щипці акушерські по Вельпінгу (арикул 4083-20) ветеринар рухається по U-подібній траєкторії над тазом і вниз до шийки матки, де і знаходяться цуценята. Охопивши голову цуценяти, можна виводити плід під час чергових потуг, виводячи його вгору над тазом. Коли потуги припиняються, ви маєте зупинитись, щоб не завдавати шкоди як плоду так і породіллі. Зазвичай достатньо одного-двох підходів потуг, щоб вивести плід цуценяти назовні. Такі щипці ви можете замовити на нашому сайті за посиланням https://horoshun.com.ua/ua/catalog/hirurgicheskie-instrumenty/schiptsy-akusherskie-23-sm-4225.html.