UA RU
UA RU

Сезон отелення

Сезон отелення - хвилююча та нервова пора року. Хоча ми сподіваємося, що кожна корова буде телитися самостійно, з живим, здоровим телям, будь-який виробник яловичини знає, що часто життя йде наперекосяк, і ми опиняємось із затяжним або важким отелом, відомим як дистоція.
 
У цій статті будуть розглянуті нормальні пологи, а також кілька порад та хитрощів, які допоможуть вам діяти, коли пологи йдуть не так, як очікувалося.

Пологи

Нормальні пологи можна розбити на три етапи:
  • Етап 1: Розслаблення та розширення шийки матки; теля обертається і входить у шийку матки. Породілля може бути неспокійною, ізолюватися від загального поголів'я. Триває від двох до восьми годин.
  • Етап 2: починається з розриву алантоїсного мішка або водяного мішка. З народженням плода мати матиме сильні скорочення матки. Зазвичай триває від 30 хвилин (корови) до чотирьох годин (телиці).
  • Етап 3: Вигнання плодових оболонок в ідеалі протягом 12 годин.
Будь-яка затримка чи подовження 1 чи 2 стадії пологів вважається ненормальною. Використовуючи загальний посібник зі спостереження за прогресом кожну годину, ви можете допомогти визначити точки втручання. Якщо щогодини не спостерігається прогрес, особливо на етапі 2 з вигнанням телят, корову слід обстежити.

Пальпація

Після фіксації очистіть корові вульву перед вагінальним обстеженням.
  • Будьте максимально чистими та стерильними, щоб знизити ризик розвитку захворювань у корови та теляти.
  • Носіть акушерські рукавички. Існує безліч зоонозних захворювань, які можуть передаватися від тварини під час пологів, особливо під час абортів.
  • Мастило. Рясне нанесення мастила на руки та руки в рукавичках допоможе при народженні теляти і може зменшити травму як матері, так і теляти.
  • Почніть із вагінальної пальпації. Вона дозволяє оцінити розкриття шийки матки, життєздатність теляти та передлежання теляти.
  • Якщо ви не можете пальпувати через шийку матки або не можете відчути теля в піхві, рекомендується ректальна пальпація для визначення розташування плода та можливого перекручування матки.
  • Використовуйте обидві руки вагінально, якщо вони підходять. Можливо, вам вдасться краще керувати плодом однією рукою, ніж іншою. Крім того, використання обох рук допомагає розтягнути порожнину піхви, щоб полегшити проходження теляти.
  • Визначте передлежання теля. Перед вилученням теля важливо визначити, чи присутні передні або задні кінцівки.
  • Нормальне передлежання – передні кінцівки витягнуті вперед та голова між ніг; пальці ніг чи копита спрямовані вниз. Передні кінцівки мають додатковий суглоб (переднє коліно) між пальчастим суглобом та ліктем.
  • При відведеному назад положенні плоду пальці ніг або копит будуть спрямовані нагору; спочатку ви побачите низ копит. Крім того, при пальпації задніх кінцівок немає зайвого суглоба між пальцем та скакальним суглобом.
  • Телята можуть бути витягнуті у будь-якому поданні; це допомагає визначити наступні кроки та своєчасність вилучення.

Своєчасність

Слідкуйте за своїм прогресом. Кожні 15 хвилин ви повинні робити успіхи. Якщо ні, зупиніться та ще раз оцініть ситуацію, щоб визначити, що ви можете змінити.

Ручне вилучення

Найчастішою причиною дистоції є невідповідність плоду і матері (теля занадто велике, а корова занадто мала). Якщо плечі або стегна плоду ширші за таз, очевидно, що вони не підходять, і необхідно розробити альтернативний план, щоб витягнути плод. Ще одна ознака того, що теля може бути занадто великим, - це перехрещення ніг теляти в піхві.
 
Ідеальне обладнання для чистоти та доступності в період отелення включає:
  • Два довгі OB-ланцюги та дві ручки. Ланцюги повинні бути накладені петлею над суглобом і на півсцепі під суглобом, перш ніж прикладати тиск, що розтягує. Надягніть ланцюг на будь-яку кінцівку або кінцівки, до яких є доступ; навіть якщо теля необхідно вштовхнути назад у матку для подальших маніпуляцій, надягніть ланцюг на будь-яку доступну кінцівку. Набагато легше дістати кінцівку, якщо довкола неї вже є ланцюг.
  • Деякі люди вважають за краще використовувати ремені або мотузку, щоб тягнути плод. Вони працюють нормально; проте ланцюги легше чистити та дезінфікувати для попередження перезараження між коровами.
  • Головна пастка або третій довгий ланцюг. При нормальному передлежанні голова може вимагати ручки, якщо вона знаходиться між передніми кінцівками. Можна використовувати головну пастку або довгий ланцюг (використовується як головна пастка), щоб допомогти утримувати її в правильному положенні під час вилучення. Голова ніколи не повинна використовуватися як основне місце для витягування.
  • Багато OB мастила
  • OB рукавички
Який тиск/сила?
  • Для примусового вагінального вилучення допускається використання однієї людини на кожній кінцівці з достатньою силою.
  • Вживіть силу, коли корова схопиться. Коли корова відпочиває у перервах між сутичками, зберігайте натяг ланцюгів, але зачекайте, доки не відбудеться нове скорочення.
  • Нормальне теля не потрібно витягувати блискавично. Повільний, сталий прогрес ідеальний.
  • Відсталі телята вимагають своєчасного вилучення. Коли таз теля входить у таз корови, пупок закупорюється і розривається, припиняючи надходження кисню до теля. Після видалення єдиного джерела кисню ситуація стає чутливою до часу, оскільки теля не може дихати в порожнині матки.
Домкрат для теля може бути цінним обладнанням.
  • Використовуйте з обережністю; він може чинити тиск до 1000 фунтів, легко ламаючи кістки, вививаючи суглоби і завдаючи значної шкоди коровам та/або телятам.
  • Використовуйте як засіб полегшення, утримуючи плід нерухомо, поки ви чекаєте наступного скорочення, або повторно оцініть прогрес у вагінальному каналі.
  • Використовуйте кілька тріскачок, щоб натягнути ланцюги, а потім повільно натисніть на домкрат протягом 20-30 секунд. Поверніть домкрат назад перпендикулярно до корови і повторіть.
  • Шківи та канатні шківи – звичайна альтернатива домкратам для плоду. Використовуйте так само, як і домкрат. Застосовується той же принцип повільного натягу та інтервалів відпочинку.
  • Незалежно від пристрою, якщо у вас немає прогресу, вам потрібно буде пальпувати та визначити, що потрібно змінити, відрегулювати або звернутися за допомогою.

Запобігти блокуванню стегна

Стегновий замок - звичайне явище у деяких порід. Тут таз теля заклинює і блокується в тазі корови. Щоб полегшити цю проблему під час екстракції, поверніть теля на 90 градусів, коли воно виходить з піхви, щоб поєднати найширшу частину тазу теля з найширшою частиною таза корови, щоб запобігти блокуванню стегна.

Аномальні уявлення

У сценаріях, коли у теляти немає кінцівок у вагінальному каналі, або таз (зворотне передлежання), або голова попереду без кінцівок, спробуйте досягти однієї або обох зміщених кінцівок і ввести їх у вагінальний канал. Це допомагає надягти ланцюг на зігнуту кінцівку, щоб полегшити становище ноги у пологовому каналі.
  • Вставте один кінець ланцюжка в матку і опустіть його або заклиніть навколо потрібної кінцівки.
  • Пальпуйте під тією ж кінцівкою і витягніть кінець ланцюга через корову і витягніть її назад, щоб завершити петлю, що охоплює кінцівку. Тепер у вас є ручка на цій кінцівці, і ви можете штовхати теля в матку, залишаючи більше місця для переміщення кінцівки у таз.
  • У міру того, як ви маніпулюватимете втягнутою кінцівкою, рухайте ланцюг вниз по кінцівці до наступного суглоба. Може допомогти натягнути ланцюг, одночасно відштовхуючи плод.
  • Якщо будь-який з кроків виходить за рамки вашого рівня комфорту або те, що, на вашу думку, немає сенсу, зверніться за допомогою до ветеринара.

Постекстракція

Як тільки теля буде доставлене, покладіть його на грудину (живот) і постарайтеся очистити дихальні шляхи. Стимулюйте дихання, енергійно потираючи грудну клітку соломою та очищаючи ніздрі. Крім того, переконайтеся, що немає надмірної кровотечі з пупка.

Висновок

Кожна дистоція може виявлятись по-різному, і у кожного виробника свій рівень комфорту. Раннє втручання та спостереження за прогресом - ключ до успішного отелення. Ви робите все, що у ваших силах, будучи чистим, використовуючи багато мастила, і не соромтеся звертатися за допомогою, коли сценарій виходить за межі вашого комфортного рівня.
 
Кейтлін Вайлі
Асистент клінічного професора
Університет штату Айова