UA RU
UA RU

Кут заточування ножа

Існує поняття кут заточування ножа, що ж це таке і в чому секрет цього самого кута заточки?
клинок укр
Ми говоримо про повний кут заточування. Для різних видів ножів застосовуємо різний кут заточування, від 25 ° до 45 °, який безпосередньо впливає на роботу вашого ножа. Купуючи ніж від професійного виробника з багаторічним досвідом роботи, ви можете бути впевнені в правильності підібраного кута. У таблиці нижче наведені основні види ножів із зазначенням кута заточки.

Кут заточування

 
Тип ножа Кут заточки, градусів
Ніж для філетування 25
Ніж м'яссника (для обвалування, розробки) 25-30
Ніж шеф-кухаря, кухарські ножі 25-30
Ножі кухонні (домашня кухня) 30-35
Ножі перочинні, складні 30-35
Ніж для овочів 35
Ніж для виживання, туристичний 35-40
Ніж мисливця 40-45

Ці величини не вигадані, а вироблені багаторічним досвідом професіоналів в сфері виробництва ножів спільно з користувачами. Якщо ви маєте можливість зробити ніж своїми руками, то кут заточки вибираєте виходячи з його майбутнього призначення. Якщо ви купуєте ніж в магазині, ви повинні бути впевнені в правильно підібранному заточуванні, і придбати ніж з уже заточеними клинком, адже не всі виробники гарантують правильність і заточенність клинка. Адже на здатність "тримати заточку" впливає кілька чинників: марка сталі, правильно підібраний температурний режим під час загартування, кут заточки. Ножі від португальської компанії SICO мають гостре лезо, довго тримають заточку, перевірені як в промислових так і в домашніх умовах з різними видами продуктів, для м'ясника, для кухні, для заморожених продуктів, для риби, для сиру. Особливе місце займають змінні леза для ребрових ножів ножів від німецької компанії Lutz.
вістря
Більший кут заточки, як на ножах для нарізки, дозволяє довше тримати заточку, але в той же час маленький кут заточки, як на ножах для м'ясника (для обвалки і обробки) робить ніж більш комфортним при роботі, легше справляється з обвалкою, обробленням або жиловкою, але доводиться постійно користуватися мусатом і щодня проводити заточку інструменту.
Сподіваємося, інфомація була для вас корисною і ви зробите правильний вибір при покупці ножа для своїх потреб.