UA RU
UA RU

Стрижка вівці

Стрижка вівці зазвичай проводиться навесні. Це процес збривання шерсті, який по суті як бриття чи підстригання людини. Але як і перукар стригаль повинен мати навички, щоб стригти овець швидко та ефективно, а головне не спричиняючи порізів  та трвам вівці. Для стрижки використовують ножиці для невеликого поголів'я, а от якщо у вас велика отара, то вам знадобиться стригальна машина або електроножиці.

Особливості стрижки овець

Деякі фермери мають навички стрижки і стрижуть своїх овець самі. Але більшість винаймають бригаду стригалів. Це важка висококваліфікована праця, і останні роки виявили нестачу людей з такою професією, нажаль, молодь не хоче важко працювати. 

стиржка вівці
Зазвичай професіонал обстригає вівцю менш ніж за дві хвилини. Навіть влаштовують перегони стригалів. вітовий рекорд становить 37,9 секунди. У 2016 році Іван Скотт з Ірландії настриг 867 ягнят за 9 секунд, а от Метт Смітт з Нової Зеландії здатен за 9 годин роботи обстригти шерсть з 731 голови вівці. Звісно ж час на стрижку залежить від декількох факторі, це і розмір тварин, їхня порода ну і в першу чергу це інструмент, яким користується стригаль.
Стрижуть овець для отримання якісної шесрті для подальшої її викоистання  в виготовленні одягу, ковдр, килимів. Зазвича овець стрижуть навесні, адже зимова шерсть краще тримає тепло. Перед ягнінням стрижуть овець для доримання чистого середовища для ягняти та збереження чистоти руна. 

Отриману шерсть сортують і продають для подальшої переробки.

стрижка вівці

А от стриженим вівцям необхідно надати умови для відрощування шерсті, адже для достатньої довжини має пройти до шести тижнів. Їм потрібно більше корму для зберігання тепла тіла. Не слід стригти овець в холодний період року, якщо ви не можете надати їм потрібний захист від холоду.

Шерсть у овець росте помтійно, як і людська волосина. Тож якщо їх не сригти вони будуть отримувати постійний стрес та дискомфорт, сособливо в теплу пору року. Тож з одного боку це прибутковий бізнес, а з іншого гуманне відношення до тварин. Якщо ви не плануєте стригти овець, то заводьте спеціальні породи, які не потребують цього.

На нашому сайті ви можете придбати інструменти для стрижки вівці.