UA RU
UA RU

Мусат та інші точила

заточення ножів

Брусок або точильний камінь

Професійний ніж – це невід'ємний та незамінний атрибут на будь-якій кухні. Тому він вимагає особливого догляду. Для підтримки бездоганної гостроти необхідно використовувати спеціальні пристрої.

На сьогоднішній день асортимент мусатів та інших інструментів є досить великим, а тому зробити правильний вибір непросто. Тим не менш, існує кілька варіантів, що забезпечують ідеальне заточення будь-якого ножа.

Одним із найпопулярніших видів, якому в більшості випадків люди віддають перевагу, є бруски. Вони зручні в експлуатації, чудово справляються з поставленими завданнями, є практичним і недорогим способом привести кухонні різальні інструменти в порядок, не вимагаючи великих грошових вкладень.

Перший етап заточування має на увазі роботу бруска, що володіє великим зерном. Завдяки даним діям, ви з легкістю і без зайвих зусиль зможете надати правильної форми лезу. Відмінно підійде тим, хто вперше зіткнувся з необхідністю заточування ножа бруском.

Однак, на відміну від вищезгаданого типу, для застосування точильного каменю багатьма фахівцями рекомендується мати достатній рівень навички, розрізняючи призначення. Наприклад, точильні камені, оснащені дрібнозернистими властивостями, чудово підійдуть для шліфування.

За весь час існування, на ринку з'явилися керамічні та алмазні точила. Останні гарантують швидке та невтомне виконання мети. Такий результат обумовлений високою якістю матеріалу, адже алмаз оснащений підвищеною гостротою порівняно з керамічними частинками.

Ножеточки, ручні точила

Ножеточки або ручні точила з успіхом увійшли в кухонні процеси практично кожного шеф-кухаря чи звичайної господині. Вони завоювали загальну увагу завдяки доступній вартості, практичності та простоті у використанні, не вимагаючи особливих навичок.

Ви зможете легко за кілька секунд отримати заповітні гострі ножі. З таким обладнанням навіть у старі інструменти можна вдихнути нове життя. Що може бути кращим?

Конструкція є підставкою, оснащеною двома незалежними важелями. Розміщуючи кромку, що зручно ріже, можна легко підтримати гостроту кухонного ножа.

Подібні точила здатні здійснювати кілька методів заточування. Наприклад, проводити грубе заточування, а також полірування та хонінгування. В останньому випадку відбувається вирівнювання поверхні професійного ножа, тому що після регулярного використання лезо починає поступово псуватися.

Електричні точила

Виробники йдуть у ногу з часом. Про це свідчить поява в асортименті електричних точил. Вони рухаються завдяки впровадженню сучасного двигуна. Комплектація включає точильний камінь компактних розмірів.

Головна перевага, що виділяється користувачами, це абсолютна простота та легкість у застосуванні. Що може бути простіше, ніж увімкнути пристрій у розетку і кілька разів провести лезом через проріз?

Проте такий вид допоміжних приладів має свої недоліки. Найчастіше вони можуть займати багато місця, що є непрактичним для кухні.

Мусат

Мусат – це затребуваний напилок, що характеризується поздовжніми борозенками. Цей інструмент часто можна зустріти під час вибору відповідного пристрою.

Якщо вам необхідно вирівняти лезо професійного різального предмета, виправити деформовані ділянки, то мусат стане чудовим помічником у вирішенні цієї проблеми.

Основна перевага – це застосування виробником якісних матеріалів під час виробництва. Тому такий пристрій гарантує високий рівень твердості, який підходить для роботи з ножами.

Важливо пам'ятати, що правка є відновлення і підтримка ріжучої кромки, збереження властивої початкової геометрії. А тому, знати базову інформацію про мусат, навчитися правильного застосування та маневрування в процесі експлуатації необхідно. Один неправильний рух може призвести до негативних наслідків – псування інструменту.

Види мусатів

Професіонали звикли розділяти три види мусатів. Перші призначені для грубої редагування. Характеризуються меншою кількістю впроваджуваних граней, мають більшу довжину. Другі – для тонкої редагування, виготовляються переважно з м'яких матеріалів, комфортно розташовуються в руці. Треті – гладкі, поліровані, особливо потрібні м'ясникам. Знайшли широке застосування у обвалочних процесах, що використовуються на м'ясокомбінатах.

Рекомендується робити вибір на користь мусату, що дорівнює довжині оброблюваного клинка. Сталеві пристосування є найбільш популярними, відрізняються від інших швидким і зрозумілим.ним застосуванням, легкістю у роботі. Однак вони лише правлять ножі.

Важливо вміти розрізняти справжні та оригінальні пристрої від стандартних різновидів точильних каменів. Адже частки алмазу та кераміки найчастіше використовуються в камінні, вони не мають жодного відношення до мусатів.

Уміння акуратно заточувати ніж, не порушуючи початкову геометрію та дотримуючись базових правил, сприяє успішному досягненню поставлених цілей.

Правила користування мусатом

Головне, що слід пам'ятати, це кут правки. Він має становити близько 20-25 градусів. Дані показники допоможуть уникнути псування ріжучої кромки.

Для проведення правки потрібно розташувати ніж у районі стику леза та рукоятки. Далі – все просто, робити рухи у вигляді великої дуги, роблячи легкий натиск на початок професійного точила. Якщо ви хочете зберегти термін служби та експлуатації вашого інструменту, намагайтеся не прикладати багато зусиль у процесі, адже ви зацікавлені лише усунення дрібних деформацій, що утворилися на поверхні предмета.

Способи утримання мусату

Грамотне розташування – запорука миттєвого та безпомилкового виконання заточування або виправлення. Звідси випливає, що мусат можна тримати у професійній позиції – у повітрі, а також у вазі з кутом ковзання інструменту від 20 до 30 градусів.

Для мінімізації втоми рук, також можна розташовувати мусат, впираючи його в стіл або в дошку. Це сприяє полегшенню процесу. Він отримав назву «calmly», що в перекладі означає «спокійно». Але в такому положенні слід звертати пильну увагу на фіксацію та кут.

В іншому випадку це може призвести до псування ножа і всієї ріжучої поверхні. Тим не менш, дбайливе ставлення, акуратне заточування, ретельне усунення деформованих елементів леза. це запорука довговічності та тривалої зносостійкості ножа до навколишніх факторів.