UA RU
UA RU

Руків`я ножа

уків'я - дуже важливий елемент ножа. Адже від способу його кріплення, матеріалу, з якого вона виготовлена, і форми залежить зручність роботи господаря.
Почнемо з першого, спосіб кріплення. Їх в принципі всього два: всадной і накладної. При першому цільна рукоять насаджується на хвостовик, для більшої надійності фіксації використовують додатково клей, при такому способі можна використовувати складальну рукоять, як наприклад зі шкіри або дерева.
Такий спопосб насадки використовується при фіксації викрутки або напилка (це можливо більш знайоме споживачеві). При другому варіанті, накладному, рукоять складається з двох половинок, які накладаються на хвостовик, і цей варіант замислюється ще на етапі заготівлі ножа, адже хвостовик повинен бути саме тієї форми, якої у вас в майбутньому і буде рукоять. Готується дві накладки і фіксуються заклепками до хвостовика, а потім доводяться до потрібної форми.
Що стосується матеріалу для рукояті, то тут вибір досить широкий. Все залежить в першу чергу від призначення ножа.
Якщо ніж призначений для професійного м'ясника, то тут дуже високі вимоги до гігієни та матеріал повинен: бути міцним, що не вбиратие запахи і вологу, піддаватися багаторазової стерилізації при високих температурах, ультрафіолетом або озоном, бути легким для запобігання втоми руки м'ясника, зберігати зовнішній вигляд весь термін служби ножа. Сучасна галузь хімічної промисловості дозволяє створити матеріал, який відповідає всім вище перерахованим характеристикам, і виробляє пластмаси для ножових руків'я, як елатомер-1, поліпропілен, поліамід-6 (нейлон) та інші. Саме такі матеріали использут для виробництва ножів СІКО, відповідних ще і вимогам HACCP за наявністю найширшої колірної гами.

Для кухонних побутових ножів також можна використовувати подібні рукояті, але все ж на кожній кухні приємніше буде мати ножі з руків'ям, наприклад, з екзотичних порід дерева (залізне дерево, ебенове, Бубінга) або самшиту, клена, туї, волоського горіха або кап, які підкреслять класичний характер вашої кухні.

Або рукоять з сополімерний поліацетата, яка стане незамінним помічником шеф-кухарю, так як отвечате всім високим вимогам гігієни, а ще має яскраву колірну гамму, яка дозволить слідувати вимогам HACCP, а ще підкреслить яскраву цветрвую гаму сучасної кухні, від класичних чорного і білого, до яскравого синього і жовтого кольору.
Шкіра і береста - незвичайний матеріал, але їх також використовують для виготовлення рукоятей. Найчастіше це ножі мисливця і рибалки. Шкіра красива, але не практична. Береста не гниє, а за рахунок пористості потоне ніж при падінні в воду.

Вибір завжди залишитися за споживачем, якість і естетика ножа повинні завжди радувати свого господаря.